Duff Mckagan

Duff Mckagan

Pravo ime: Michael Andrew McKagan
Umjetničko ime: Duff „Rose“ Mckagan
Datum rođenja: 5.Veljače, 1964. godine
Mjesto rođenja: Seattle, Washington

Michael Andrew McKagan, poznatiji svijetu kao Duff 'Rose' McKagan (Seattle, Washington , 5. veljače 1964.), američki glazbenik i basist, McKagan je najpoznatiji kao basist hard rock benda Guns N' Roses u kojem je proveo 13 godina. Duff je visok 191 centimetar, a ima obojanu kosu u plavu (prirodno smeđa) i smeđe oči.


Rane godine

Michael Andrew McKagan je rođen kao najmlađi od osmero djece od oca Elmera i majke Alice Marie McKagan. Imena i zanimanja njegovih braća i sestara, u prosincu 2002., jesu: Jon (menadžer trgovine QFC prehrambeni lanac), Carol, Mark, Bruce (glavni menadžer za Muzak Corp u Seattleu), Joan Shelton, Claudia Christianson i Matt (učitelj bendova u Lindero Canyon Middle School).

Duffovog oca nazivaju Mac, a majku Marie. Njegov brat Bruce ga je upoznao s basom. Iako je bas bio i ostao njegov primarni instrument, Duff je svirao bubnjeve u mnogo bendova, uključujući legendarni Seattle pop-punk bend Fastbacks, kojima se pridružio u 15. godini (1980.). Opisuje svoj rodni grad kao "divlji rock 'n' roll sa živim podzemljem."

McKagan je krenuo u Kaliforniju kad je imao 19. godina i svirao u desecima rock bendova u Los Angelesu uključujući "Ten Minute Warning" (zamijenio ga je Daniel House iz Skin Yarda) i hardcore punk bendu The Fartz. Nakon što je vidio oglas za basistu u lokalnom magazinu, upoznao je gitaristu Slasha i bubnjara Stevena Adlera iz benda Road Crew u L.A.-evom legendarnom 24-satnom restoranu i okupljalištu rockera Canter's. Duff je očekivao punkere koji bi htjeli svirati rock 70-ih, ali je umjesto toga našao dva čupava lika.

"Kad sam upoznao Slasha i Stevea Adlera prvi puta," kaže, "bilo je čudno, jer nikad prije nisam upoznao nekog poput njih - L.A. lokalne. Izašli smo te noći i napili se, i onda smo imali ovaj bend. To je bio Slashov bend, Road Crew."


Guns N' Roses

Od ostataka bendova L.A. Guns i Hollywood Rose, Axl Rose i Izzy Stradlin su se pridružili Duffu, Slashu i Steveu da bi sastavili Guns N' Roses. Sastavljeni da bi odsvirali zakazane gaže raspalih bendova, nova postava je finalizirana 6. lipnja 1985. Duff je postao basista benda i nakon dva dana proba, novopečena grupa je odsvirala debitantsku gažu jednog četvrtka u klubu The Troubadour.

U bend je dovukao malo punk rocka, kako je bio veliki obožavatelj Sida Viciousa iz Sex Pistolsa i punker u duši.

Prvi put se vjenčao 28. svibnja, 1988. za Mandy Brix, hostesu u japanskom restoranu u L.A.-u koja je imala njezin vlastiti ženski rap-trio, "The Lame Flames." Rastali su se 1990. Ponovno se vjenčao u rujnu 1992. za Lindu Johnson, i rastao se u rujnu 1995.

Okrijepljen ovisnošću o drogi i alkoholu, McKagan je preživio osam godina u opasnom bendu i također je poznat po primanju 1989 American Music Awards u pijanom stanju. Primajući drugu nagradu GnR-a, McKagan i Slash su se popeli na pozornicu veoma pijani, držući pića i pušeći cigarete. U razmaku od 20 sekunda, Slash je uspio opsovati dvaput u svom suludom govoru nakon čega je bio prekinut glazbom i premještanjem kamere na zastor s AMA logom. Nakon prve riječi na f, čuo se začuđujući uzdah iz publike, nakon čega je Slash pokrio svoja usta i rekao "oops". Duff se smijao zajedno s njim. Poslije toga mnogi nastupi uživo kasne nekoliko sekundi da bi se spriječio sličan incident. Adler i Stradlin su napustili bend u 1990. i 1991. 1990. Duff i Slash su napisali i odsvirali nekoliko pjesama na albumu Iggyja Popa "Brick by Brick."


Solo godine

Posije pokušaja rehabilitacije, započeo je solo karijeru 1993. s pjesmom "Believe in Me". 1994., McKaganova gušterača je eksplodirala i morao je hitno na operaciju. Doktori su rekli ako ne prestane piti, bit će mrtav za mjesec dana, i McKagan je brzo postao trijezan.

U nadolazećim godinama, McKagan se otrijeznio, postao otac i koncentrirao se na solo karijeru. Pozvao je Abea Laboriela Jr., Michaela Barragana i Izzya Stradlina da mu pomognu na njegovom albumu Beautiful Disease, koji je 1999. izdala izdavačka kuća Geffen Records.